Drodzy Czytelnicy,
na drugą część lata przygotowaliśmy dla Państwa smakowity wybór wydawnictw o kuchni i gotowaniu.
Oprócz typowych książek kucharskich są wśród nich pozycje opisujące wspaniałe obyczaje i tradycje kuchni włoskiej. Słoneczny smak dojrzałych pomidorów, oliwek, toskańskiego Chianti niech przypomina dawne podróże i zaprasza do nowych.
Przypadająca w tym roku 150. rocznica zjednoczenia Włoch na pierwszy plan wysuwa sztukę kulinarną Pellegrina Artusiego oraz jego zawsze aktualne dzieło pt. La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Florencja, 1891).
To pierwsze, wyczerpujące kompendium włoskiej sztuki kulinarnej, które dotarło do naszej księgarni w wydaniu Einaudi i uwiecznia także w polskiej kuchni recepty pochodzące z każdego regionu Półwyspu Apenińskiego - La scienza in cucina e l'Arte di mangiar bene Artusi Pellegrino.
W stulecie śmierci słynnego gastronoma urodzonego w Forlimpopoli (Emilia Romagna) żywe uznanie doskonale wyrażają następujące słowa:
“L’Artusi ci ha aperto la strada per conoscere noi stessi e la nostra nazione, un cucchiaio alla volta. Ora tocca a noi prendere in mano il nostro futuro culinario. Basta aprire il libro: approfonditelo e lo scoprirete ancora pieno di sorprese.”
(Massimo Bottura, ristampa anastatica prima edizione, Giunti 2011). Proponujemy więc utrzymanie kontaktu z językiem włoskim podczas wakacji w sposób przyjemny i smakowity:
- Buon appetito! L'italiano tra lingua e cucina regionale. Livello intermedio
- L'italiano a tavola Imparare l'italiano cucinando, I primi piatti e la pizza
Inne informacje o publikacjach proponowanych przez księgarnię Italicus znajdują się na stronie internetowej www.italicus.com.pl
http://www.italicus.com.pl język włoski