korepetycje angielski korepetycje niemiecki
Nie jesteś zalogowany.
Nie masz konta?

Italicus: Spotkanie z Tessą Capponi-Borawską, 06.06.19, Kraków.

Spotkanie z Tessą Capponi-Borawską


CZWARTEK 6 CZERWCA 2019
godz. 18.00
Księgarnia Italicus
ul. Kremerowska 11, 31-130 Kraków

Prezentacja polskiego wydania słynnego dzieła Pellegrina Artusiego pt. Włoska sztuka dobrego gotowania (Muza 2017) oraz książki pt. Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze (Wydawnictwo Czarne 2018).
Rozmowę z Autorką poprowadzi Agna Karasińska,
dziennikarka portalu www.miastokobiet.pl.

Wydarzenie organizowane w ramach projektu "Krakowskie księgarnie na medal 4. edycja". Projekt jest współfinansowany ze środków
Miasta Krakowa.

Pellegrino Artusi
Włoska sztuka dobrego gotowania
Przekład z j. włoskiego: Tessa Capponi-Borawska i Małgorzata Jankowska-Buttitta

Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów
na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając
w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się
od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla „Twojego Stylu” i „Kuchni” oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur,
a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu.


Agnieszka Drotkiewicz, Tessa Capponi-Borawska
Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Z ilustracjami Mroux

Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy
we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni?
W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze.
http://www.italicus.com.pl/index.php
język włoski