korepetycje angielski korepetycje niemiecki
Nie jesteś zalogowany.
Nie masz konta?
Goethe-Institut: JESTEŚ TYM, CO JESZ?

JESTEŚ TYM, CO JESZ?

„Clubbing zdycha, niech żyje fooding!“ – ogłosił w jednym z ostatnich felietonów Maciej Nowak, warszawski krytyk kulinarny. Kulinaria coraz śmielej wgryzają się w kulturę. Na ostatnim festiwalu filmów dokumentalnych Planet+ Doc w Warszawie w ramach sekcji „Jedz lokalnie, myśl globalnie“ oglądaliśmy filmy o poszukiwaniu nieznanych gatunków owoców tropikalnych, ginących tuńczykach, o małżach i miłości. W kioskach pojawiają się nowe, piękne magazyny kulinarne. Trudno o lepszy moment na przeczytanie książki Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment. Karen Duve.

Duve opisuje trwający prawie rok autoeksperyment polegający na stosowaniu różnych diet. Przeprowadza go nie po to, by schudnąć. Kierują nią przede wszystkim kwestie etyczne. Chce dowiedzieć się skąd pochodzi jedzenie, które kupuje w supermarkecie. Po co? By ustalić, czy z moralnego punktu widzenia jest w stanie zaakceptować warunki, w jakich odbywa się produkcja mięsa, nabiału. Autorka zaczyna od jedzenia wyłącznie produktów oznaczonych jako „bio“, później zostaje wegetarianką, następnie weganką, a w ostatniej fazie frutarianką.

Kto jednak myśli, że podczas lektury będzie miał do czynienia z przemyśleniami rzutkiej ekolożki, która w wolnych chwilach ćwiczy jogę lub obejmuje drzewa, grubo się myli. 48-letnia Karen Duve nie ma co do siebie złudzeń: „Właściwie już teraz można by mnie nazwać wrakiem człowieka: nadwaga, astma, chroniczne zapalenie ścięgna Achillesa w obu nogach i na dodatek nieustanne zmęczenie“ – przedstawia się w pierwszym rozdziale. Codziennie wypija dwa litry coli light i żywi się gotowymi mięsnymi daniami z supermarketu.



https://www.goethe.de/ins/pl/pl/kul/mag/20609472.html 2015-12-11

Aby nie widzieć poniższej reklamy:
zaloguj się jako lektor, jeżeli nie masz konta zarejestruj się.